Hyvä tukkumyyjä on yrittäjän paras kaveri

Toimiva yhteistyö on kultaakin kalliimpi, jotta aikataulullisesti kireät projektit saadaan kunnialla maaliin. Dahlin pitkäaikainen asiakas Pilvitek toteutti syksyllä 2023 Tampereen uuden John Scott’s Ratinan ilmastointiasennukset ja putkiurakoinnin. Tampereen Dahlin ammattitaitoinen IV-myyjä ja kuljetuspalvelu turvasivat Pilvitekin urakan selustaa koko matkan ajan.

– Ei tule mitään siitä, jos pitää tukkumyyjää opettaa, sanoo Pilvitekin toimitusjohtaja Janne Tarkkala.

Hyvän tukkumyyjän ominaisuuksia ovat monipuolinen alan tuntemus ja kokemus käytännön töistä. Lisäksi tukun varastosta pitää löytyä perustuotetta ja tilaustuotteetkin pitää saada nopeasti työmaalle. Erityisen tarkkana on oltava suurilla työmailla, jossa tavarantoimitukset on ajastettu kellon tarkkuudella. Kaikki tämä on tuttua Tampereen Nekalan myymälän IV-myyjälle Jani Huuhtaselle.

– Olen itse aikoinani ollut alan töissä kentällä. Tiedän, että tiukkojen aikataulujen keskellä ei ole aikaa odotella tavaroita. Töihin pitää päästä tehokkaasti kiinni joka päivä. Siksi on tärkeää, että teen täällä päässä kaiken voitavani, kertoo Huuhtanen.

– Niin, se on Janin kurkku, jota kuristetaan, jos ei homma toimi, nauraa hörähtävät Tarkkala sekä Pilvitekin IV-työnjohtaja Sami Rinne ja putkiurakoinnin työnjohtaja Antti Rantanen.

Pilvitekiltä ilmastointi- ja putkityöt

Huuhtanen tuntee hyvin asiakkaansa, ja nauraa miesten mukana. Miehillä on yhteistä työhistoriaa vuosikymmenten takaa. Kun Huuhtanen siirtyi tukkumyynnin puolelle noin 10 vuotta sitten, oli luontevaa jatkaa yhteistyötä.

Tarkkala perusti Tampereen Ilmastointimiehet Oy:n lähes kaksikymmentä vuotta sitten. Varovaisesti toiminimellä aloittaneelle ammattimiehelle löytyi mukavasti IV-urakoita, ja eipä aikaakaan, kun erikoisosaamisen ansiosta pöydälle päätyi kaksi suurta sairaalakeikkaa, joihin piti palkata lisää työntekijöitä.

– Lähti niin sanotusti mopo käsistä, eikä hidastaminen ollut enää vaihtoehto, Tarkkala toteaa. Tänä päivänä henkilöstöön kuuluukin jo 27 henkeä ja liikevaihto on reilu 6 miljoonaa euroa.

Vuosien varrella yrityksen toiminta on kehittynyt. Rinne tuli firmaan 12 vuotta sitten, ja leikkisästi Huuhtanen syyttää häntä bisneksen laajentumisesta asuinkerrostaloihin. Rantanen aloitti puolestaan neljä vuotta sitten ja lähti edistämään putkiurakointia. Tällöin myös Ilmastointimiehet vaihtoivat markkinointinimeksi aputoiminimen Pilvitek.

– Työmailla meidän takeissa luki ”Ilmastointimiehet”, vaikka minun tiimissä oli vain putkimiehiä. Se hieman hämmensi muita urakoitsijoita. Pilvitekin alle mahtuu nyt paremmin erilaisia toimintoja, Rantanen kertoo.

Ratinan John Scott’s pubin ilmanvaihto pelaa!

Viime syksynä Tampereen Ratinan kauppakeskukseen avattiin John Scott’s pubi. Olohuonetyyppisen brittipubin ilmastointiurakka oli Pilvitekin käsialaa. Projektilla oli erittäin tiukka aikataulu, ja lopulta projekti vietiin läpi vain parin kuukauden aikana.

– Töitä tehtiin paljon yöaikaan, jotta niistä lähtevä meteli ei häiritsisi päiväsaikaan muita liiketiloja. Työvaiheet piti suunnitella tavallista tarkemmin ja tavaran piti olla täsmällisesti työmaalla, Rinne kertoo.

– Meillä tavarantoimitukset tehdään Dahlin oman sopimuskuljettajan kanssa, jolloin voidaan olla varmoja, että tavara on silloin siellä missä pitääkin. Autossa on kaupanpäällisinä Hiab-nosturi, ja kuorma voidaan nostaa työmaalle tarvittaessa vaikka aidan yli, eikä erillisen nosturin etsimiseen kulu aikaa, Huuhtanen kertoo. 

Hauskana yksityiskohtana miehille on jäänyt mieleen ravintolasalissa olevat tuloilmahajottajat. Sisustussuunnitelman mukaan niiden piti olla mustia, mutta pidemmän tehdastoimituksen takia kattoon asennettiin väliaikaisesti valkoiset hajottajat.

– Vastavalmistuneesta ravintolasta piti ottaa valokuvia ja tietysti markkinointi-ihmisten silmään valkoiset hajottajat pistivät esille tummasta katosta. Hajottajat tuunattiin lennossa mustalla spraymaalilla. Ravintolan väki oli tulokseen niin tyytyväinen, että hajottajien vaihtoa ei enää lopulta nähty tarpeellisena, hymyilee Rinne nopeasyklisestä tekemisestä.

John Scotts’n pubi on otettu Tampereella hyvin vastaan, ja myös Pilvitekin miehet käyvät mielellään pubissa lounastamassa ja katsomassa lätkää. Kevät näyttää aurinkoiselta ja yhteistyö Dahlilaisten kanssa jatkuu samalla vahvalla ja humoristisella otteella kuin aikaisemminkin.

 

Julkaistu kesäkuussa 2024.
Juttu on mukana kevään 2024 DahlTube-asiakaslehdessä. DahlTube on jaossa palvelupisteissämme.