Dahl valikoitui infran päätukkuriksi – Junnikkalan uusi saha on suurinvestointi

Junnikkala Oy:n uuden sukupolven sahakokonaisuus on maailma nykyaikaisin, lupaa Junnikkalan toimitusjohtaja Kalle Junnikkala. Sahalaitoksen maarakennustyöt toteuttaa Maarakennus Kamara, jolla on kokemusta vastaavista metsäteollisuuden hankkeista. Päätukkuriksi Kamara valitsi aiempien kokemusten perusteella Dahlin. Kilpailukykyiset hinnat viimeistelivät sopimuksen.

Uuden Sahan on määrä valmistua vuoden 2023 loppuun mennessä. Saha-alue on kooltaan huimat 15 hehtaaria. Rakennuksia valmistuu miltei 25 000 m2. Alueella tulee työskentelemään erittäin paljon raskasta kalustoa, mikä asettaa pohjan kantavuudelle tiukat vaatimukset.

– Tämä on iso urakka, joka haastaa meidät tekemään parasta laatua tehokkaasti. Myös aikatauluvaatimukset ovat kovat, joten logistiikan ja yhteistyön Dahlin kanssa on täytynyt toimia sujuvasti alkutahdeista lähtien, paaluttaa Kamaran toimitusjohtaja Mikko Kuusisto.

Projektin johtajana toimii Junnikkalan Janne Pyy. – Me olemme tottuneet siihen, asiat tehdään nopeasti ja kustannustehokkaasti. Tämä asettaa erityisvaatimuksia kumppaneillemme. Tähän Dahl ja Kamara ovat vastanneet kiitettävästi. Iso peukku!

Urakoitsijalle tärkeintä on hinnan lisäksi toimitusvarmuus. Tuotteet pitää saada työmaalle oikeaan aikaan, kasvattamatta kuitenkaan varastoja liiaksi.

Niko Luosujärvi Oulun Dahlilta kiittelee Kamaran ammattilaisia. He osaavat hankkia tavaraa järkevän kokoisina kuormina, joissa on huomioitu tarve pidemmälle ajalle. Näin kuljetuskustannukset pysyvät aisoissa ja ympäristökin kiittää.

– Oulussa on paikallinen, mukautuva ja laaja infravalikoima, johon olemme panostaneet viime aikoina erityisen paljon, Niko Luosujärvi kertoo. Meillä on myös ketterä ja ripeä paikallislogistiikka Hiab- ja pikapakukuljetuksineen, jolla saamme tuotteet työmaalle sovittuun aikaa.

Paineessa yhteistyö lujittuu

Uuden sahan työmaalla erityyppisiä putkia laitetaan maahan todella suuria määriä.

– Infratuotteita on mennyt laajasti, kaivoja sekä hulevesi- ja viemäriputkia, paineputkia ja sähkösuojaputkea, asennustarviketta, sähköhitsausosia ja routaeristettä, sprinkler-runkolinjan koepaineistusta varten laippaliitokset, tulppaukset ja painemittarit ym., luettelee Niko Luosujärvi.

Tarviketta on mennyt jo lähes kymmenen täysperävaunuyhdistelmää sekä lisäksi Hiab-autokuljetuksia. Toimitusjonossa oli maaliskuussa vielä muutama rekallinen putkea ja loput kaivot.

– Lähes kaikki 200 kaivoa ovat mittatilauskaivoja, jotka toimitetaan suoraan tehtaalta työmaalle. Samoin täydet rekalliset putkea. Pipelife on toiminut kanssamme ripeästi kohteen suurissa kaivo- ja putkitoimituserissä. Omasta varastosta toimitamme HST/muoviviemäri- ja hulevesiputkia, asennustarvikkeita sekä kaivoja.

Isoissa urakoissa kaikki harvoin menee kuin elokuvissa ja silloin yhteistyö punnitaan.

Tavallista on, että LVI-asemasuunnitelmaan tulee muutoksia. Tällä kertaa lisähuolta toi yleinen maailmantilanne. Aikatauluhaasteet on selätetty yhdessä, toteavat yhteen ääneen niin Mikko Kuusisto, Niko Luosujärvi kuin Janne Pyy.

– Tällä hetkellä olemme edellä alkuperäistä rakennusaikataulua. Hyvä niin, lopussa tahtoo tulla aina kiire, Janne Pyy kuittaa.

Kamaran Mikko Kuusisto korostaa oman yhteyshenkilön tärkeyttä näin isossa projektissa. Yksittäinen henkilö, joka on ”aina tavoitettavissa” takaa sen, että asiat etenevät nopeasti eivätkä mene vain työjonoon muiden tilausten jatkeeksi.

– Mottomme onkin saatavuus, osaaminen, luotettavuus, Niko Luosujärvi naurahtaa. Varastotuotteet saamme samalle tai viimeistään seuraavalle päivälle toimitukseen. Päävarastoiltamme Helsingistä ja Tampereelta klo 16 mennessä tilatut tuotteet ovat Oulussa heti seuraavana aamuna.

Kauppaa Kamara ja Dahl ovat tehneet jo yli kymmenen vuoden ajan. Yhteistyö on ajan kuluessa vain tiivistynyt.

Kokonaisarvo yli 80 miljoonaa euroa

Junnikkalan saha on 75 miljoonaa euron investointi ja merkittävä asia koko Pohjois-Suomelle. Sahan tuotannosta noin 90 % tullee menemään vientiin. Uuden sahan myötä Junnikkala Oy työllistää suoraan ja välillisesti yli 600 henkilöä.

Myös ympäristö on huomioitu. Sahalla syntyvät sivutuotteet eli bioenergianlähteet hyödynnetään Oulun Energian sähkön ja lämmön tuotannossa sahan välittömässä läheisyydessä. Määrä vastaa noin 15 prosenttia Oulun Energian vuosittaisesta polttoainekäytöstä.

Ympäristön suojeleminen onkin erityisen tärkeä ja haasteellinen asia, johon vaikuttavat tuotteen elinkaari ja kaikki mukana olevat osapuolet. Dahl haluaa aktiivisesti ja selkeästi vähentää myymiinsä tuotteisiin liittyviä ympäristöhaittoja. Dahl noudattaa itse ja edellyttää myös tavarantoimittajiltaan ISO 14001 -ympäristöstandardin mukaista toimintaa.

 

Julkaistu 5.5.2023
Juttu on mukana kevään 2023 DahlTube-asiakaslehdessä. DahlTube on jaossa palvelupisteissämme.