Näin vältät tyypillisimmät asennusvirheet

Vääristä asennustavoista johtuvat virheet ovat viime aikoina lisääntyneet. Jan Välimäki kertoo esimerkkejä tyypillisimmistä putkiston asennusvirheistä, ja keinoja niiden välttämiseen.

Asennustyökalut ja tarvikkeet uusiutuvat jatkuvasti melkoista vauhtia. Lisäksi tuotteiden valmistajat saattavat edellyttää uudenlaisia asennustyövaiheita. Vääränlaiset työtavat voivat johtaa ongelmiin. 

Erityistä tarkkuutta puristamisen ja pusertamisen työvaiheisiin

Puristus- ja puserrusosien eri valmistajien määrittelemiin työvaiheisiin ja asennustarvikkeisiin on kiinnitettävä erityistä tarkkuutta, sillä väärien työkalujen käyttäminen, liitoksen liika kiristäminen tai työvaiheen väliin jättäminen kostautuu nopeasti.

Katkaistu putki pitäisi leikkaamisen jälkeen aina muistaa hioa purseenpoistimella – mikäli työvaihe jää väliin, saattavat tiivisteet katketa liittimissä.

Puserrusliitosten kiristämisessä saatetaan vetää liitoksia putkipihdeillä niin kireälle, ettei kierreosuutta jää näkyviin periaatteella ”pohjaan asti vaan, eikä varmasti vuoda”. Kiristäminen pitäisi kuitenkin tehdä valmistajalta saadun kiristystaulukon mukaisesti eikä mutu-tuntuman mukaan.

Liittimien muttereihin suositeltava kiristystyökalu on tasaleukaiset pihdit tai jakoavain. Tongit tai sahalaitaiset pihdit aiheuttavat muttereihin syviä painaumia, jotka johtavat väistämättä mutterin heikkenemiseen ja pelkkä paineisku voi saada mutterin halkeamaan.

Pahimmillaan asennusvirheestä seuraa laaja vesivahinko. Vahingon syyksi saatetaan epäillä viallista tuotetta ja tehdään tuotereklamaatio. Valitettavasti tavarantoimittajan lopullisissa lausunnoissa on erityisen paljon hylkäyksiä juuri asennusvirheistä johtuen.

Älä jätä testaamista väliin

Painetesti suoritetaan siten, että vesijohdot liitoksineen ovat näkyvissä. Tiiveys- ja painetestit pitää aina suorittaa ennen asennusten eristämistä ja peittämistä. Tiiveystestissä selviää, onko jokin liitos jäänyt puristamatta ja rasitustesti kertoo, kestävätkö liitokset kuormitusta. Mikäli testit jäävät tekemättä, saattaa vuotava liitos ehtiä tehdä paljon vahinkoa.

Ohjeisiin perehtyminen on tärkeää

Jokaiselta tavarantoimittajalta löytyy käyttö- ja asennusohjeet omille tuotteilleen, oli kyse sitten puristusosien asennusohjeista tai puserrusliittimien kiristystaulukoista. Kiireen keskellä ohjeisiin perehtyminen voi tuntua turhalta, mutta niiden lukeminen kannattaa silti. Kun päivittää tarvittaessa omia toimintatapojaan, voi välttää suuren osan turhista asennusvirheistä.

Muista huoltaa puristuskoneet

Puristustyökalut pysyvät luotettavassa toimintakunnossa, kun ne huolletaan säännöllisesti. Huolto on oleellinen edellytys kestävien ja pysyvien liitoksien aikaansaamiselle. Puristusleukojen puhdistamisesta on myös muistettava huolehtia.

Me Dahlilla varmistamme, että sinulla on käytössä laadukkaat tuotteet ja tarvittava tuki, mikäli kohtaat haasteita.

Tavoitteemme on olla luotettava kumppani, joka tarjoaa alan parasta palvelua. Jos sinulla on kysyttävää hankkimiesi tuotteiden asennuksesta, ota yhteyttä omaan vastuumyyjääsi.

Teksti: Jan Välimäki. Janilla on yli 20 vuoden kokemus LVI-huolto- ja korjaustöistä sekä uudis- että saneerauskohteissa. Jan toimii Dahlilla teknisenä asiantuntijana.

 

Julkaistu 26.11.2020