Sädesairaalalle uudet huipputilat, Dahl toimitti putket asiakasta palvellen

Mittavan rakennusurakan aikana tarvittiin niin joustavuutta varas­tonhallinnassa kuin tarkkuutta lo­gistiikassakin, loppukäyttäjän tar­peita unohtamatta.

Kuopion yliopistollinen sairaala on ra­kennuttamassa Sädesairaalaa Puijon sairaalan tontille. Kohteen maanra­kennus- ja perustustyöt käynnistyivät syksyllä 2013. LVI-Dahl toimitti Caverionille projek­tiin kaikki putket, erikois-anestesia- ja sairaalakaasuputkia lukuun ottamat­ta. Putkien lisäksi Dahlilta tuli käyriä, putkenosia ja jonkin verran venttiilei­tä. ”Nehän on Dahlin peruskauraa, ei ole kyllä mitään ongelmia ollut saata­vuudessa.”, toteaa Caverionin Vesa Rissanen.

Rissasen mukaan toteutuksessa ollaan onnistuttu hyvin ja aikataulussa ollaan pysytty. ”Yhtään vesivuotoa ei olla on­nistuttu tekemään, sillä huippuhitsa­rit ovat olleet täällä töissä. Työnteki­jöistähän se lopputulos muodostuu.” KYS:n puolelta projektin LVIA-valvoja Timo Oinonen yhtyy Rissasen mielipi­teeseen työn laadusta. 

Huipputekniikkaa käyttöön

Sairaalasta tehtiin tässä vaiheessa kolmikerroksinen, mutta tulevaisuu­dessa on mahdollista laajentaa raken­nusta vielä kolme kerrosta lisää. Kaik­ki virtausputket tehtiin joka linjastolle tulevaa laajennusta silmällä pitäen. Samalla tehtiin merkittäviä laitehan­kintoja, joilla mahdollistetaan erittäin laadukkaat hoitopalvelut.

Kyseessä on huipputekniikkaa, vastaavia eri­koistiloja on Euroopassa alle viisi. Rakennus on jaettu kahteen osaan, joiden keskellä on valoaula ja molem­missa päissä olevat IV-konehuoneet palvelevat omia puoliaan. Kerroksien kaikki viemäriputket tehtiin RST-put­killa, vain kytkentäputkissa käytettiin muovia, mikä toi omat haasteensa projektiin.

Logistiset palvelut

Projektia silmällä pitäen Dahl tilasi Kuopion varastoon normaalia isom­mat määrät tuotteita, joita ennakoitiin tarvittavan rakentamisen edetessä, erityisesti RST-putkien varastoa kas­vatettiin reippaasti. Jussi Laaksonen Kuopion Dahlilta kertoo projektin poikenneen tavalli­sista työmaatoimituksista logistiikan osalta erityisesti tarkan purkuajan suhteen. Työmaan ja sairaalan toimi­van logistiikan turvaamiseksi pur­kuajat oli sovittava ennakkoon Cramon logistiikkahenkilön kanssa. Käytän­nössä Dahl tilasi ensin purkuajan, yleensä seuraavalle päivälle, tämän jälkeen toimitukselle kuljetuksen, ja sitten suoritettiin keräily varastolla. ”Alussa oli sen purkuajan kanssa han­kaluuksia, mutta sitten se lähti rullaa­maan projektin päästessä vauhtiin.” Laaksonen summaa.

Asiakasta kuunnellen

Suunnittelutyötä jouduttiin tekemään matkan varrella uudestaan. Muutamia kohteita, kuten wc-tilojen altaita pyö­rätuolipotilaille sopivaksi, jouduttiin te­kemään useampaankin kertaan, jotta löydettiin toimivin ratkaisu. Sairaalan tulevat käyttäjät ovat olleet tiiviisti mukana suunnittelussa, jotta ti­loista saadaan mahdollisimman toi­mivat. Henkilökunnan edustajat osal­listuivat työmaakokouksiin ja he ovat käyneet kiertämässä valmistuvia koh­teita. Töiden edettyä edustajat ovat ottaneet henkilökuntaansa mukaan tiloihin, jos heiltä tulisi vielä toiveita muutoksille. Rissanen arvelee, että muutostoiveita tulee vielä tilojen käyt­töönoton jälkeenkin, kunhan henkilö­kunta pääsee tositoimiin uusissa ti­loissa.

Paikallinen palvelu

Eteen tulleista muutoksista on selvitty hienosti, Dahlin Erkki Turunen on aut­tanut asiakasta löytämään kulloiseen­kin tilanteeseen sopivan ratkaisun. ”Erkin kanssa mennyt nämä selvityk­set hyvin, Erkillä on vähän tommoset lehmän hermot.” Rissanen kehaisee naurahtaen.

Ja siitähän Dahlissa on kysymys; pai­kallisesta palvelusta, juuri sinulle.

Julkaistu syksyllä 2016