Automaattinen sprinklerijärjestelmä huolehtii Rantatunnelin turvallisuudesta

Tampereen Rantatunnelin läpi kulkee yli 30 000 ajoneuvoa joka päivä. 2,3 kilometriä pitkään tunneliin on asennettu yhteensä 10 kilometriä LVI-Dahlin toimittamia sprinkleriputkia, jotka takaavat, että tulipalon syttyessä se myös sammuu nopeasti.

Marraskuussa 2016 avautunut Rantatunneli on Tampereen uusin ylpeys. Projekti alitti arvioidun budjettinsa ja tunneli otettiin käyttöön puoli vuotta suunniteltua aiemmin, joten työmaalla kaikki sujui erinomaisesti.

Tunnelin paloturvallisuudesta huolehtii Fireconin toimittama sprinklerijärjestelmä, jossa on avosuuttimet ja automaattiset hälytysventtiilit. Palotilanteessa automatiikka osaa avata tietyn hälytysventtiilin niin, että sammutusvettä saadaan juuri oikealle alueelle.

– Järjestelmää ohjaa automatiikka, mutta se on myös manuaalisesti liikennevalvonnan kytkettävissä eli sammutus voidaan aloittaa ja lopettaa manuaalisesti. Tämän järjestelmän etuja perinteiseen verrattuna on esimerkiksi se, että palotilanteesta palautuminen on nopeaa – järjestelmä vain kytketään pois päältä ja se on heti valmis seuraavaa käyttökertaa varten, kertoo projektipäällikkö Sampo Laukkanen Fireconilta.

Sammutusjärjestelmä suojaa omaisuutta ja ihmisiä

Tunnelissa on molemmille ajosuunnille omat ajoneuvotunnelit, joiden välillä on etäisyyttä reilut 10 metriä. Tunneleita yhdistävät yhdyskäytävät noin 150 metrin välein, ja niissä sijaitsevat myös sprinklerijärjestelmien hälytysventtiilit. Kaikkiaan hälytysventtiilejä on tunnelissa 16 kappaletta.

Sprinklerijärjestelmät eivät ole lain mukaan pakollisia, mutta monesti järjestelmät tulevat ehdollisiksi rakennusluvan kautta, aivan kuten Rantatunnelissakin.

– Toivoisimme, että sprinklerijärjestelmät nähtäisiin enemmän turvallisuuskomponenttina, joka suojaa omaisuutta ja kiinteistöjä sekä siellä olevia ihmisiä. Sammutusjärjestelmiä ei asenneta tulipalon takia, vaan siksi, että jos tulipalo sattuu syttymään, niin järjestelmä sammuttaa sen hyvin nopeasti ja tehokkaasti alkuunsa, sanoo toimitusjohtaja Jari Mansikkaoja Fireconilta.

Alihankkijan innovatiivisuus tärkeä kriteeri

Firecon valitsi Rantatunnelin projektissa alihankkijakseen LVI-Dahlin – valinnassa vaikutti kustannustehokkuuden lisäksi toimitusvarmuus ja innovatiivisuus.

– Innovatiivisuudella tarkoitan sitä, millä tavalla alihankkijan kanssa pystytään jaksottamaan toimituksia, jotta työt etenevät sujuvasti aikataulussa. Dahlin kanssa pääsimme siihen, että pystyimme suunnittelemaan tarkasti esivalmistusvaiheita eli mietimme, mitä tehdään Tampereella ja mitä Lahdessa tehtaallamme, kertoo Mansikkaoja.

Hyvin suunniteltu yhteistyö teki Fireconin työn helpoksi ja varmisti osaltaan projektin onnistumisen. LVI-Dahlin etuna on myös se, että varastoja sijaitsee ympäri Suomen, jolloin tuotteita voidaan varastoida asiakaskohtaisesti.

– Se tekee palvelustamme joustavaa ja auttaa vastaamaan asiakkaidemme tarpeisiin, kertoo myyntipäällikkö Joonas Salminen LVI-Dahlilta.

– Totta. Se onkin yksi syy, miksi olemme keskittäneet putkihankintoja Dahlille. Yleensä täydennykset työmaalle pitää saada nopeasti ja siinä Dahl on pystynyt palvelemaan meitä hyvin, lisää Mansikkaoja.

Katso video uudesta rantatunnelista:

LVI-Dahl on Suomen johtava sprinklereiden toimittaja. Rantatunnelin projektiin LVI-Dahl toimitti uraputket, uraliittimet, -osat ja -laipat sekä kannakkeita ja kiinnikkeitä.